Surdegsbröd

Ingredienser
15 g jäst
6 dl kallt vatten
1 msk salt
2 msk honung
1½ dl surdegsgrund
ca 1 liter ljust dinkelmjöl
2 dl grovt dinkelmjöl
2½ dl grovt rågmjöl
Instruktioner
Smula ner jästen i en bunke. Lös den med lite av vattnet. Häll på resterande vatten och tillsätt salt, honung och surdegsgrunden. Tillsätt mjölet lite i taget. Knåda ihop till en smidig deg i minst 10 minuter. Om du har jäskorgar så mjöla dem ordentligt och låt bröden jäsa i korgarna eller jäs i mjölade bunkar övertäckta med handduk.
Låt jäsa i rumstemperatur, på dragfri plats, ca 12 timmar eller över natten.
Sätt ugnen på 275°. Stjälp försiktigt upp de jästa bröden på varm plåt. Grädda i nedre delen av ugnen, sänk värmen till 200° när du satt in bröden. Häll ett glas vatten i botten av ugnen så får du en riktigt frasig brödskorpa. Grädda ca 40 minuter.
Mattips
TIPS! Det passar också att göra surdegsfrallor. Fyll dem gärna med lite torkade tranbär och valnötter. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter
Etiketter: